Intellifiets

dinsdag 18 april 2023

Honderd Duizend Klimrit

Even wat anders. Naast fietsen in mijn DF, maak ik ook de nodige kilometers op de racefiets met mijn ploegje bij toerclub De Pedaleurs in Malden. Ieder jaar organiseren we een bijzondere toertocht, de Honderd Duizend Klimrit (HDK). 100 km en 1000 hoogtemeters, in de praktijk overigens nog een beetje meer hoogtemeters. We fietsen ca 20 heuveltjes in de omgeving van Nijmegen, Groesbeek en Berg en Dal. Het leuke van deze tocht is dat hij in groepjes van een man of 12 gereden wordt, begeleid door 2 of 3 Pedaleurs die de route kennen. Ideaal om als eenling aan te sluiten en nergens zoeken naar de route! We rijden in 3 verschillende niveaugroepen, rustig, gemiddeld of snel. Let wel, snel is ook echt hard bergop rijden. Alleen voor de supergetrainde renners of vlieggewichten. Voor mijn grote, zware lijf niet weggelegd. 

Overigens, mocht je in een te snelle groep gestart zijn, kun je je nog laten afzakken naar een rustigere groep. Dit jaar wordt het voor mij de rustige groep, maar ook in die groep zijn na 100 km de benen echt wel op. Halverwege is er overigens een koffiepauze. Reken op een gemiddelde van ca. 23 km/u voor de rustige groep, 25 km/u voor de gemiddelde groep en nog een flink stuk hoger voor de snelle groep.De eerste helft is niet zo moeilijk. Mooie rustige klimmen, niet al te steil en weidse vergezichten. Na de pauze wordt het menens met pittige klimmetjes, met als climax de combinatie Van der Veurweg, Bosweg en Oude Holleweg. Diverse stukjes van dik boven de 10%. Een bergverzet op je fiets is echt geen overbodige luxe. Vorig jaar was ik goed getraind en lukte het met 34 x 25, maar dit jaar wordt het toch 34 x 32. Overigens, klimmen gaat gewoon op eigen tempo, boven wachten we tot de groep weer compleet is. Als we het kunnen bijhouden rijdt er een Pedaleur vooraan en in ieder geval rijdt er een achteraan. Na afloop is er altijd dat geweldige gevoel dat ik de rest van het jaar die verschrikkelijke heuvels niet meer over hoef. Gebeurt overigens toch nog vaak genoeg hoor 😀

De HDK wordt zondagochtend 23 april verreden, dus meld je snel aan via de website van de pedaleurs, www.pedaleurs.nl. Ik heb er zin in! Zie ik jullie zondag?

p.s. Niet geschikt voor velomobielen, pak lekker de racefiets of gravelbike. Er is overigens ook een versie van 50 km met ca 600 hm.

4 opmerkingen:

 1. Lijkt me een hele leuke, sociale gebeurtenis elk jaar! Zou ik leuk vinden om ook eens mee te rijden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Adri, mocht je in NL zijn, kun je altijd een keer hier komen fietsen. De HDK is een fijn kleinschalig evenement met ongeveer 150 deelnemers. Velen komen jaarlijks terug. De formule met voorrijders wordt zeer gewaardeerd, ik heb er diverse strava-contacten aan overgehouden.

   Verwijderen
 2. Je schrijft "niet geschikt voor velomobielen", wat begrijpelijk is. Is een open ligger wel welkom? Mocht ik me vervelen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me minder prettig om met een ligger in een groep te fietsen. Ik denk dat er geen principieel bezwaar is, maar vraag het de organisatie volgend jaar. De tocht van dit jaar was afgelopen zondag! (en weer een groot succes)

   Verwijderen