Schoonmaken en daarna behandelen met een anticondensmiddel van de Action werkt niet. Wellicht zou ik Klar-Pilot kunnen proberen, ik hoor daar van Piet Andringa goede verhalen over. Maar tegen het beslaan aan de buitenkant zal dat misschien ook wel niet helpen.
Met de toerkap op mijn DF gaat het beter sinds er een pinlock vizier op zit. Jammer alleen dat het niet het volledige vizier afdekt. In de buitenspiegels kijken lukt niet omdat het naast het pinlock vizier wel beslaat. Ook de zijruitjes zijn een drama. Binnen 5 km zijn ze beslagen en bij elk kruispunt of afslag moet ik even met een doekje erover. Kortom, werk aan de winkel.
Ik heb van een stukje lexan een zijruitje geknipt, maar dan net iets groter. Met wat bisonkit heb ik 'm aan de binnenkant van de kap geplakt. Het reeds aanwezige ruitje zit iets verdiept in de kap en zo ontstaat er "dubbel glas" met een isolerend luchtlaagje ertussen. Ik besluit om eerst maar eens één kant te doen en te kijken of het nut heeft.
![]() |
sjabloon en het lexan ruitje met bisonkit |
![]() |
Bisonkit langs de rand van het raampje |
Zojuist het andere ruitje ook voorzien van een voorzetraampje, dan is de kap prima bruikbaar in dit jaargetijde. Nu nog kijken of ik ook een dubbel minivizier kan maken, dan ben ik hopelijk van het gedoe af. Zal nog wel een uitdaging worden met een gekromd oppervlak en afstand houden tussen beide lagen. Misschien een paar kleine stukjes lexan als spacer ertussen? Zou het lukken om een en ander vlak te plakken om moet het al voorgebogen. Dat is een stuk lastiger! Tips van harte welkom!
Dubbel glas in ongetwijfeld de beste oplossing. Toch blijven mijn ruitjes behoorlijk lang onbeslagen met Klar-pilot, afhankelijk van het weer minimaal een tot een aantal uren. Ik rijd meestal met een afgesloten voetengat (voetenbakje van carbon) en het andere voetengat open. Als het echt koud wordt en ik beide voetengaten afsluit loopt het vochtgehalte in de Quest wel snel op, de ventilatie is dan eigenlijk niet voldoende. Overigens niet voor een ritje van een uur (dat gaat prima), maar een aantal uren wat ik meestal doe.
BeantwoordenVerwijderenBij mij ligt er een plasje water in de fiets na anderhalf uur inspanning onder de kap. Misschien krijg ik wel te weinig frisse lucht door de neusopening. Er zitten twee koplampen en een gps antenne in de opening. De lucht moet er natuurlijk ook weer uit kunnen, misschien zit daar ook nog een bottleneck.
VerwijderenIk ben een beetje bang dat de werkingstijd van Klar-pilot iets te kort is. En ik zie ook wel op tegen iedere keer de ruit insmeren.
Wat je nog kan proberen: een nacaduct in de kap of top en een luchtgat of een paar kleine luchtgaatjes in de staart.
BeantwoordenVerwijderenvia de opening bij de as van het achterwiel kan er ook nog lucht weg, ik denk dat die opening groter is dan een paar gaatjes in de staart
VerwijderenWat een goed idee die dubbele beglazing, intelli waardig!
BeantwoordenVerwijderenDank je, maar ik ben vast niet de enige die op dat idee kwam
VerwijderenDit blijft een hele lastige en wél belangrijke. Zolang we niet met verwarming gaan werken moet er blijkbaar veel meer geventileerd. Dat is ook niet zo raar als het buiten vochtige lucht is. Maar ik heb ook nog niet direct zin om een flink gat in de staart te maken. Lijkt me wel de enige optie naast dubbele beglazing en als het werkt is het voor mij zeker de moeite waard. Theo van Andel heeft dat toch?
BeantwoordenVerwijderenDie pinlock is mooi, maar is toch wéér een element dat deels zicht ontneemt met randen e.d. Wordt er niet veiliger op.
Ik rijd nog zoveel mogelijk kaploos en met mist/nattigheid ook vizier loos, niet veilig als je daar niet goed door kunt kijken.
vizierloos rijden heb ik alleen de allereerste rit gedaan, toen heel snel mijn oude, bekraste Quest-vizier erop gezet. Alles beter dan vizierloos. Ik kan niet tegen al die wind in mijn ogen en oren. En een bril vind ik ook niet prettig. Sommige mensen hebben extra klittenband op de zijkant geplakt om het vizier ook bijna plat te kunnen plaatsen zodat je erover kunt kijken.
VerwijderenIk heb ook een luchtgat in de staart van mijn Quest. Of het goed werkt weet ik nog niet, daarvoor is het nog niet vochtig en koud genoeg geweest.
VerwijderenWellicht kan een en/en/en oplossing een beetje werken in de richting van voldoende, zolang we idd niet kunnen overgaan tot verwarmde lucht.
BeantwoordenVerwijderenIk heb al geexperimenteerd met een kractige PC ventilator op een gesloten vizier en dat werkt ook heel goed, is natuurlijk feitelijk bijna hetzelfde als het vizier op een kier zetten. In mijn geval net iets minder aangenaam in vrieskou omdat de lucht uit de nets iets warmere romp komt, waar ik zelf iets tussen de 500-1000 W warmte aan afsta tijdens bedrijf.
Maar ik transpireer ook dus de lucht uit de romp die ik langs het ruitje blaas is niet zo droog als buitenlucht ( maar door de luchtinlaat in de neus en uitlaat in de staart ook niet heel verzadigd ) en dan kan "dubbel glas" wellicht net nog iets beter werken.
Maar al is het aandampen opgelost, dat was nooit mijn probleem....mijn probleem is dat het ruitje zowiezo open moet, en wel in de REGEN !
Nu heb je hele mooie helm ruitjenwissers die als je een mototvizier gebruikt ( kappen moeten wel om te bouwen zijn die te accepteren, gezien DF en QV dat ook gebruiken ) maar typisch weer niet aan deze kant van de oceaan te verkrijgen....voor motorrijders is dat ook nauwelijks nuttig weet ik zelf...maar het zou een enorme verbetering zijn voor op een velomobiel.
Ik ben wat pragmatischer ingesteld: als het regent of de voorspelling heel slecht is, schuif ik met de auto aan in de file. Ik fiets de volgende dag dan wel weer. Ik ga sowieso maar max twee keer per week met de fiets, anders moet ik echt meer rusttijd inbouwen in mijn schema. Het is toch bijna drie uur fietsen op een dag.
VerwijderenMaar een goede oplossing voor regen, ja daar ga ik nog wel eens over nadenken. Je zou de kap eigenlijk dichter voor je gezicht moeten hebben, dan zijn de druppels veel meer uit focus. Maar aandampen wordt dan een nog groter probleem.