zaterdag 29 september 2018

Loslaten

Loslaten. Het grote loslaten is begonnen lijkt het. Blaadjes en eikels laten los van de bomen, kinderen worden langzaam maar zeker volwassen. Maar daar wil ik het niet over hebben. Het gaat natuurlijk wel over over mijn DF. Alles laat los.
Het begint al met mijn startnummer van Cycle Vision. Die van 2018 zit over die van 2017 geplakt, maar de hoekjes beginnen los te te laten. Mijn brilhouder had ik heel handig met klittenband in de DF geplakt, maar er bleek weinig chemie tussen de brillenhouder en het klittenband. Ten langen leste er maar een paar nietjes doorheen gejast, nu blijft het wel zitten.
Ook mijn minivizier heeft een afkeur van klittenband. De linkerhoek laat steeds los, aandrukken helpt nog wel, maar de volgende ochtend is het steevast weer los. Ook mijn elleboogsteun heeft bindingsangst. Elke 10 minuten dondert hij naar beneden. Ik ben ben enorm gehecht aan die steunen, maar het is niet wederzijds. Het gaat alleen goed als ik tijdens het fietsen me een beetje breed maak, maar vergeet ik het even, dan dondert hij weer naar beneden. En als mijn zweet eenmaal condenseert tegen de binnenwand van de fiets, dan hechten die stroken klittenband helemaal niet meer aan het schuim van de elleboogsteun. Ik heb ze al eens goed gereinigd en met nieuw klittenband beplakt. Rechts blijft nu zitten, maar links... Dan maar met naald en draad knutselen. Eerste rit was een succes.
Ook mijn gps-antennekabel, die her en der met ducttape vast zit, begint los te laten. Dan heb ik nog een dun, smal schuimmatje in mijn stoeltje gemaakt om de puntjes van mijn schouderbladen te ontzien. Die hebben zo iets meer ruimte gekregen en tevens heb ik iets meer comfort in mijn rug. Een ventisit matje past niet, nou ja, past natuurlijk wel alleen ik pas er dan niet meer bij. Het matje heb ik vastgeplakt met ducttape aan de bovenrand van de stoel. Na een paar ritjes blijkt de tape gewoon aan de wandel te zijn gegaan en zit het schuimpje niet meer op zijn bedoelde plek. En op de bodem van mijn fiets liggen een paar op maat geknipte stukken anti-slipmat. Met geen mogelijkheid kan ik die vast zetten, alle pogingen met ducttape zijn mislukt. Gelukkig gaat het matje niet al te erg aan de wandel. Wellicht moet ik de randen aan de ducttape vastnieten of naaien.
Er zijn ook dingen die niet loslaten terwijl je dat juist wel zou willen. Zo zijn er nu vooral 's ochtends hele kleine waterdruppeltjes die zich hechten aan het minivizier en weigeren los te laten. Krijg je een stijve nek van net over het vizier kijken. Ook de spiegels hebben de neiging om waterdamp te verzamelen. Ik ga nog een elektrisch verwarmde spiegels maken om het probleem op te lossen. Al fietsend zat ik in gedachten dit verhaal te schrijven. Ook dat liet me niet meer - hoe zeg je dat, eh - los.

klittenband aan achterkant vastgenaaid, stof aan de voorkant voor stevigheid

Zo, die laat niet meer los

11 opmerkingen:

 1. Mooi beschreven !
  Wellicht kunnen wij wat leren over kleefkracht van het spul dat je in de wielkasten aantreft. Ik heb eens een poging gewaagd de wielkasten schoon te maken maar donders, wat een klus was dat !
  ;-)

  André

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wel eens gewogen hoeveel zooi het was, was bijna een kilo!
   zou het helpen als je er na grondige reiniging teflon spray in spuit?

   Verwijderen
 2. Inderdaad mooi beschreven, en bekende problemen.......Hebben we allemaal wel eens ervaren denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van een innovatieve fietser die recent nog de wereld verbaasde door een rondje om de aarde te draaien verwacht ik eigenlijk volgende week al wel een werkend prototype van de spiegelverwarming. Dat moet voor jou een peuleschil zijn ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik wist hoe ik het spiegeltje los kon krijgen van het huisje was het prototype er al geweest, maar ik vermoed dat het vastgelijmd is. Moet maar eens op zoek naar een andere spiegel of een reserve exemplaar om te slopen.

   Verwijderen
 4. Herken ik hier wat van?
  Mijn elleboogsteunen zijn vast blijven zitten maar klittenband aan de zijkanten aan het polycarbonaat (vizier) inderdaad.
  Heb ik aan beide zijden van binnen naar buiten een popnagel doorgehaald. Nieten heb ik ook overwogen maar ben bang voor splijten van de kunststof.
  Niet supermooi natuurlijk van buiten maar zo'n raampje moet toch al gauw vervangen worden i.v.m. krassen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim, had ik nog niet aan gedacht. Boutje, ringetjes, moertje zal ook wel werken, heb geen popnageltang.

   Verwijderen
  2. De spiegel zit trouwens vast met een boutje van onder af, maar dat heb je waarschijnlijk al gezien. Bovenin zit in het kunststof een moertje. Maar die draait mee in de zeskantige uitsparing!
   Ik kreeg de m6 bout er toch uit door bovenin een schroevendraaihertje te steken (om de moer te fixeren).

   Verwijderen
  3. Het probleem zit in het plastic kapje waarin de spiegel zit. Ik vermoed dat dat gelijmd is. Ik wil aan de achterkant van de spiegel een weerstand plaatsen voor verwarming, maar ik kan er niet bij komen...

   Verwijderen
  4. Probeer het eerst eens met een rechthoekig dodehoeks-spiegeltje zou ik zeggen. Dan riskeer je de Zefal niet.

   Verwijderen
 5. Die antislip mat zet ik met dubbelzijdig plakband (waar je spiegels mee aan de muur kunt plakken) vast, is na 2 jaar nog niet los gekomen

  BeantwoordenVerwijderen